събота, 15 април 2017 г.

„Вестители“ от Цветелина Владимирова

Всеки един от нас е имал или все още има предрасъдъци към българската литература, които не му позволяват да осъзнае, че тя може да ни изненада и то приятно. „Вестители“ от Цветелина Владимирова е книгата, която може тепърва да изгради ново мнение относно авторите ни сънародници и техните произведения. Това е книга, която ни показва, че съвременните български романи понякога може да надминат дори и чуждестранните такива.
Фентъзи романът на Цвети освен, че ни показва това, е интересен и завладяващ колкото по-надълбоко навлизаш в историята, долавят се и познати ни елементи, но представени по един различен начин.

Самото действие в началото върви бавно, но със задълбочаването в книгата, това се променя и случващото се се развива по-бързо. Стилът на Владимирова успява да прикове вниманието ти и това продължава до самия край. Лек, приятен и завладяващ, той прави историята на героите още по-интересна за нас самите и спомага да навлезем по-бързо и лесно в самия свят, който също далеч не бе толкова безинтересен. Част от него са вампирите, този път представени в една различна от обикновенното, светлина. Пазителите и вестителите са другата част от основните елементи на тази история, чиито съдби се преплитат помежду си.
Екшън сцените изиграват важна роля като те са изпипани до точност, а описанията на Москва са повече от красиви и чрез тях се долавя магията, която Русия притежава в действителност. Авторката успешно ни пренася на всяко едно място, което героите посещават, а това единствено допринася към реалистичността на романа. 
Първата част от поредицата „Проклятието на Воронина“ съчетава един вълнуващ свят, изпълнен с непрестанно действие и герои, на които тепърва им предстои да преодоляват трудностите в този свят, където кръвожадните са най-голямата опасност за всички. На пръв поглед с познат ни сюжет, „Вестители“ има какво да ни покаже далеч повече отколкото и предполагаме.

Героите бяха все по-различни един от друг и това е едно от нещата, които най-бързо прави впечатление у читателя. Ксения е упорита още от запознанството ни с нея в първите страници, тази ѝ черта, в комбинация със смелостта, която започва да проявява постепенно, я изгражда като образ, който няма как да не предизвика частица възхищение. За всички 464 страници, тя израсна и от момичето, което не подозираше за съществуването на този свят, премина през страх и недоворие, докато не се превърна в смелата и борбена Ксения, която виждаме в края. Освен това, тя винаги бе готова на всичко за тези, които обича.
Игор Алешкин е героят, който още с появата си, предизвиква вълнения в четящият. Мистериозен в началото, Игор притежава твърдост и решителност и примесени с жертвоготвността му, той веднага печели сърцата на читателите. Красив и самоуверен, на пръв поглед безразличен, пазителят бе далеч по загрижен отколкото показваше. 
Връзката помежду него и Ксения бе изградена с времето, но постепенно ставаше все по-силна, както и доверието им един към друг. Тя и Игор са образи, които заедно обрисуват една интересна картина и герои, от които наистина има какво да видим за напред, а отношенията им, макар и да не започнаха добре, то се превърнаха в нещо далеч повече от приятелски. Тези им чувства, макар и да бяха предвидими, не направиха книгата по-лоша, а само подсилиха топлите чувства, които може да изпитваме. 
Второстепенните герои като Майкъл, Зоя и Юри също оправдаха очакванията ми. Тримата разведряваха обстановката и всеки един притежаваше черти, допълващи образите на останалите. Докато Зоя бе по-енергичната и любознателна от цялата група, Майкъл и Юри бяха по-защитнически настроените, а заедно тримата бяха готови на всичко за приятелството си. Връзката им с появата на главната героиня ставаше все по-силна и бързо Зоя, Юри и Майкъл станаха най-близкото до семейство, което Ксения можеше да има. Те си бяха опора един на друг и винаги насреща ако някой попаднеше в беда.

В тази първа книга най-голямо внимание бе обърнато на запознаването ни със света и силите, които Ксения отключва. Макар и да знаем ключови неща от живота ѝ, тайни, за които дори и тя не подозира, излизат наяве, а това предизвиква вълнение относно продължението на „Вестители“. Тук се появяват въпроси, на които тепърва трябва да очакваме отговори.
Първата книга от поредицата гарантира много екшън, напрежение, но и забавление, за което допринасят героите и комичните ситуации, в които изпадат част от тях. Това е книга, която би се харесала на почитателите на „Академия за вампири“ поради общите елементи в двете поредици, макар и пресъздадени по различни от авторите, начин.

„Вестители“ впечатлява с идеята и начина по който Цвети я е развила, с героите, които макар и да притежават типичните черти на други образи от фентъзи романите, се различават от тях и с красивият и нежен стил, по който е описано всичко до най-малкия детайл. Това е поредица, която ни показва, че българите не са по-малко талантливи от останалите, освен това е и поредица, която тепърва ще ни показва в колко жесток свят може да живеят героите.
„— Не можеш вечно да ме спасяваш — възразих.
— Ако се наложи и цял живот ще те спасявам.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар