сряда, 1 март 2017 г.

„Парцалена принцеса“ от Ерин Уот

Резултат с изображение за парцалена принцесаПарцалена принцеса“ е едно леко и бързо четиво, което ще ти помогне да се оттърсиш от външният свят и да навлезеш в този на героите и проблемите, с които им се налага да се справят.
В началото не бях убедена дали ще харесам романът, не очаквах да бъде перфектен, предвид основната идея и по колко познат начин може да бъде развита тя.
Типичното за тези истории е, че главната героиня е преживяла известна загуба, след което се намира някой роднина, а това довежда и до запознанството ѝ с момчето, държащо се студено с нея, поради случка, преживяна в миналото му. Основната идея в този роман се доближава до това описание - представя ни се историята на Ела Харпър, загубила майка си и семейство Роял, което съсипва всичко и всеки, до което се докосне.
Седемнадесет годишното момиче и петимата братя са израснали в една съвсем различна обстановка – докато Ела се е опитвала да оцелява ден за ден, то момчетата са имали всичко в излишък. На пръв поглед са напълно противоречащи си герои. Това, което постепенно ги свързва е загубата, преживяна и от двете страни.

Стилът на писане от страна на двамата автори е лек, а историята на героите се предава по един достъпен начин. Вникването в света на Ела и петте момчета става неусетно, също както неусетно се прелистват страниците. И въпреки това, това не е от онези всепоглъщащи вниманието произведения, не е нищо невиждано до сега предвид жанрът, в който попада, не е и нещо, което няма да виждаме за вбъдеще. Драмата ясно се долавя през цялото време, като е заложено главно на основния обрат в краят на книгата, макар напълно предвидим от самото начало. Това, което ме изненада приятно е, че макар героите да изпитваха желание за нещо повече, отношенията им рядко отиваха в тази посока. Нещо, което е по-нетипично за книгите от този жанр.

С всеки един издаващ се роман е все по-трудно да попаднеш на оригинални и интересни герои. Тези тук не са такива, каквито не сме виждали – до един имат проблеми, с които трябва да се справят и причина, довела ги до определено състояние.
Ела Харпър е главният женски персонаж в „Парцалена принцеса“. Едва на седемнадесет, тя е принудена да се грижи сама за себе си, без да има човек , на който да разчита в нужда. Прави всичко възможно само за да оцелее, колкото и да ѝ е трудно, продължава напред, знаейки, че това ще ѝ помогне да изгради бъдещето си. И в началото я виждаме като едно упорито момиче, искащо само да подреди живота си. И това е така, докато не се среща със семейство Роял.
Имаше моменти, в които успяваше да постъпи правилно и съзнанието ѝ не бе замъглено. От друга страна, имаше и такива, когато бе далеч от това и постъпваше глупаво. Наивността ѝ, че семейство Роял може да не е това, което всички казват, че е, успява да я съсипе повече от всякога. Това, което ми хареса е, че макар и думите и постъпките на хората около нея да я нараняваха, тя не сломяваше глава, а дори напротив – изправяше се лице в лице с тях и не показваше как ѝ се отразява стореното от събеседника ѝ, не проронваше и сълза, докато в същото това време го изживяваше вътрешно.
Рийд Роял е типичното момче от тези романи, което крие някоя тайна, превърнала го във версията, която виждаме. В началото се държи грубо и студено, но постепенно в него се пораждат чувства, които той се опитва да игнорира. Истината е, че така и не разбрахме много за неговият образ в първата книга от трилогията и тепърва предстои да разберем какво минало крие той и какво го е превърнало в този, който виждаме в „Парцалена принцеса“.
Чувствата, които се пораждат между двамата понякога не ми действаха добре. Това, което той причиняваше на Ела в началото, а по-късно и това, което се случи в последните страници, е част от причините да намирам тези им чувства за изтощителни.
Четиримата му братя – близнаците Сойер и Себастиан, колежанинът Гидиън и този, който е по залаганията Истън, бяха колкото еднакви – то толкова и различни. Всеки един от тях имаше своето минало. Най-много видяхме от Истън, който бързо се превърна в любимият ми мъжки образ от цялата книга. Със забавните си коментари и чарът си, би грабнал сърцето на всяко едно момиче.
source
Валери също бе един от героите, които няма как да не ти допаднат. Въпреки богатият живот сред който живее, тя бе успяла да запази земното си държание. Между нея и Ел бързо възникна едно силно приятелство, а двете момичета бързо се довериха една на друга. И докато всички страняха от новият член на семейство Роял, Вал бе единствената, която се доближи до Ела и я опозна, като не я съдеше по миналото ѝ и това, което е правила само за да преживее денят.
Брук, приятелката на Калъм, изиграва важна роля в хода на действието. С времето става ясно каква е истинската ѝ цел, бързо разбираме защо е постъпила по определен начин и какво се крие зад привидно доброто ѝ държание и всички усмивки.

Парцалена принцеса“ е книга за оцеляването и преследващото те минало. Книга изпълнена с тайни, страст, омраза и същевременно любов. Това бе един драматичен роман, който би допаднал на всеки, харесващ съвременната романтика или просто на този, който се нуждае от някое развлекателно четиво.
"Винаги съм се надявала, че след лошия ден се задава нов, по-светъл и по-хубав. Продължавам да вярвам, че ме очаква нещо прекрасно. Важното е да бъда търпелива."

Няма коментари:

Публикуване на коментар